Height: 2,5-5cm; material similar to glazed porcelain, fragile. beats ..
Who nada? (No stamps)
I bought like a fool. exquisite hand-painted on forfore, as I thought ..
Condition-excellent.
Этот пользователь сказал Спасибо NATA NOVA за это полезное сообщение:
After reading in the newspaper that this year in the Belgian city of Ghent will be world-famous show garden hothouse art "Ghent Floralia" I said firmly wit: "At this time, must eat!" The fact that any one of my trip transport, which lasts over half an hour - a feat, since I was very seasick on the road. She said, as cut.
As always, when it comes to travel to new places, I settled on directories. Nobody knows how special and good story-teller will be accompanying us guide. So I try to advance "clamp straw", I mean, from different sources collect as much information about the country, the city you are visiting.
Now I am ready to share their knowledge with those who know of Ghent than me.
Ghent and genttsy
Let's start from afar. Gent - very old. Although the exact date of the founding of the city is unknown, already in the 7 th century it could be called a major Flemish settlement. This favorable geographical position: the city is at the confluence of two rivers - the Fox and Scheldt. Hence its name: Gent - a modified form of the latin word "Gantt chart" or "Gandhi", meaning pier, merger .
Читать дальше...
Where the river, there is shipping, there is a port, there is trade. What in the Middle Ages famous Ghent? The prosperity of different crafts, especially weaving: Ghent Mechlin, cloth, tapestries were known far beyond Flanders. During the reign of Napoleon local fabric and manufactured by steam machines, shipped to France. In 1803 the emperor and his wife Josephine, personally visited the city's textile factory.
Ghent farmers involved in vegetable, cooked a wonderful beer. Then add to that more and cultivation of flowers, so the town (even by passing every five years, the World's Fair of Garden Design) rightly bears the title of flower capital of Belgium. Here, raised cattle, in particular pigs. It is not surprising that Gent was famous for its bacon. But let's not interrupt the story describing Ghent cuisine, we will talk about this a bit later. Believe me - it's worth it.
In a city where she was a well-developed industry, the money flowed. Many craft guilds fought for privileges in the production and trade. Love of freedom of citizens is not just going against them. I should say that genttsy, has never been a calm disposition, as much to the development of industry, they were permanent residents "in a state of conflict, from local skirmishes to large-scale rebellions. Judge for yourself: "the emerging working class," as was written in Soviet history textbooks, which we learned - craftsmen who rebelled against the aristocracy and the guild was fighting with the guild - Everyone wants to live better, Flemings went on "you" against the Burgundians, but it trifle compared with the constant distraction of European kings - Games voynushku: one against another, all against all. It is not surprising that the proud symbol of Ghent became a dragon symbolizing inflexibility and resistance, as well as ... Hangman's noose. In the mid-16 th century the city refused to pay for their destructive war of Charles V (by the way, who was born here) with France. To punish recalcitrant little home, Karl ordered the destruction of the city walls, Gentoo denied many privileges and ordered the local nobility as a sign of humility to come to him with a noose around their necks. It is surprising that this story was not the first that occurred in Ghent. Deja vu happened here is one hundred years before a strange punishment Charles V. Philip, Duke of Burgundy would further humiliate the rich, and ordered to come not only from the loop, but in his underwear. As a reminder of the events of bygone days, was fixed for genttsami nickname Stropke - noose hanged .
As a relatively recent history, the city amazingly lucky: held throughout Europe devastation of the Second World War spared Gent, leaving its inhabitants and us, guests can admire the beautiful monuments of architecture and art, which abounds in this remarkable city. Here is what to look! But before we proceed to consider the artistic monuments of Ghent, I want to conclude an overall review to add to his portrait of a couple of words.
In the Middle Ages, Flanders was the cultural and enlightened country that gave the world artists: Van Eyck, Memling, Van Jack, after Rubens. It is safe to say that it is in Ghent has all the pride and glory of Flanders. In 1817 when King William I in the city was open university. After 10 years, dug here Ghent-Terneuzen canal laid development of the local port, which further strengthened the economic position of the city. Today's Gent - the second largest port in Belgium. Thanks to the channel it is associated with the North Sea. Small and compact, Ghent attracts hundreds of tourists, competing in this with his eternal rival Bruges.
During the tours after
After about 4 hours I crept out of the tour bus. Up early, almost complete lack of breakfast (as if the road something happens), late trains and hurdles for already departed the landing group, could not affect my mood. I have not managed to take medicine for motion sickness, and therefore the first part of the way at all hardly knew where I was and what is happening to me. Then the drug took effect, I calmed down, but all earlier experiences made my way out of the bus like the feeling of American astronauts who made the first steps on the moon.
Fortunately, our guide turned out to be competent, well-grounded, and that the most important in my circumstances, very energetic. He did not give us no rest, trying for the short time allotted for sightseeing, to shove into our heads as much interesting information that I have not had time to mentally reconcile the fact that podchitala home. After 10 minutes I forgot all about their morning mishap, rushed after him for a guide, rather, for his bright umbrella - a guide for a huge group (more than 80 people), looking almost simultaneously "to the right and left," and "forward and ago.
We were very lucky with the weather. As the guide told us, these days, as fell on our trip, we can in these parts only sporadically.
But all is not well happen. The most interesting places in the center, located mainly in the nucleus of the old city on the right bank of the Fox, between the Castle of the Counts of Flanders and the cathedral had been covered with a thick layer of construction dust, the buildings hidden behind the forest around the pits and potholes - is in full swing reconstruction. Still, this did not prevent us to get an idea of Ghent.
This town is striking in its eclecticism: almost all the most significant buildings and rebuilt many times in favor of the new owners or because of what became small for the needs of the next host. But with all this Gent remains stylish, solid and at the same time compact and comfortable. There is no broad avenues. On the contrary, we can get on such narrow streets where the houses on either side almost touch each other. The past does not prevent this, old well with modernity.
The Cathedral of St. Bavo
Thus, we begin our tour.
We stand at the entrance to the square with a monument Fraydagmarkt Jacob van Artefelde, national hero of Ghent. In 1338, he led a revolt against the king of France, which was a vassal of Flanders. Later died in a series of collisions, their own fellow citizens - remember "love" genttsev to fight? To one side of square is the former building of the city jail with a bas-relief depicting the famous Biblical story: a young woman breast-feeds an old man. Virtuous daughter Perot came to the prison to his father kimono for refusing to renounce the Christian faith was sentenced to death by starvation, and secretly gave him her breast. The truth has triumphed, and thanks to Cimon's daughter was still alive and true to his convictions. While the guide told us this story, drove past the cab in which the couple toured the memorial places of tourists. We all drew attention to the horse, harnessed to the fashion wagon. We were struck by her feet, covered with dense hair at the bottom, they look like bell-bottomed pants, fashionable in the 60's. It turned out that this famous breed - Belgian Percheron. They are so strong that they used for the transport of guns during the First World War.
Despite the fact that around the square are many beautiful homes, we went to her opposite end to the majestic tall cathedral Sint Bavo or St. Bavo, one of the oldest in Belgium. Bavon - a real person, a local landowner, ranked in the 7 th century to the saint for having distributed all his property to the poor and retired to a monastery.
Before the camp's inside, I will say a few words about the history of its creation. At the site of the present cathedral is a 941 year a wooden church of St. John. She was small for the needs of the city, and its replacement by a new stone church in the Romanesque style. The present Gothic cathedral, was named a local saint, began building in 1228 after the Romanesque church was destroyed. I've been to many European churches, and large, including, but such an abundance of light, as here, I ever saw. The light falls from a giant glass dome located in the middle of the ceiling. In addition, the architect managed to convey a larger volume inside than it seems from the outside. Due to the fact that the construction of this temple took place in several stages - from 13 to 16 century, it is a mixture of different architectural styles: Romanesque, Gothic and Baroque. But all this relates to the merits of builders.
As glorious works of art, which are placed in the Cathedral of St. Bavo, then we can speak for hours. This, above all, famous all over the world Ghent Altarpiece, polyptych that Flemish brothers van Eiki wrote 10 years. It is hinged out of 22 paintings, almost step by step mapping Sacred History - from the Flood to the biography of Christ. Amazing fate of the lower tier folding: "Adoration of the Lamb of God", on the edges of which are Adam and Eve. They, as it relies first people on earth, naked. Such candor in the walls of the temple of God was regarded as blasphemous by the Austrian emperor, and he was ordered to rewrite this part of the altar, dressed brazenly naked man and woman. Curious, is not it? But now in the cathedral can be seen and "naked" the original, and "dressed" copy.
We continue to get acquainted with masterpieces of art represented here. No less interesting is situated in the crypt under the church porch priceless monstrance. Fans and admirers of Rubens' works can admire his painting "The entry of blissful Bavo in the monastery. If these pictures will seem small, in the crypt you will find a whole series of masterpieces, one better than another. This work Bosch, even by Rubens and other artists, lesser known but no less talented.
Honestly, this is interesting to all. Extremely thin wooden chair made from oak and marble master Laurent Delvaux, famous stained glass affect the depth and brightness - almost all of them have been preserved in its original form, a huge body of 17-century old - the largest in Europe. Inside the cathedral, excellent acoustics. From somewhere far away came the game on the harp. This is not a record, and live music.
The Cathedral of St. Bavo, yet unfinished, in 1500, christened one of the most famous natives of Ghent (in addition to the Nobel Laureate, writer Maurice Maeterlinck), Charles V. Yes, it is the fact that I have already mentioned: "In gratitude, he later tried to destroy his hometown.
The famous towers of Ghent
Guides Gentoo wrote that the city is famous ensemble of three towers: the tower of the Cathedral of St. Bavo, St Nicholas and not less peerless Belfort belfry. The tower on the Cathedral of St. Bavo was constructed as the completion of the church, 80 years after the erection of the main building. Now we will get acquainted with Belfort - the average among the famous towers of Ghent. The bell tower was built with 12 to 14 century. Not surprisingly, at the top of this gothic building, a symbol of freedom rebellious citizens, as the embodiment of resilience and determination you can see a weather vane in the shape of a dragon. In the corners of the roof, where now there are small spikes, stood before the stone soldiers, have deteriorated over time. Belfort served as a repository for storing documents confirming the tax and trading privileges of local guilds. It is interesting that the building was defended two massive oak doors, each of which was for 3 of the castle. To avoid the temptation to open the secrets kept "under seven seals, the keys were handed to the three main guilds of Ghent, so open the door it was perhaps only once bribed three. Well-known feature of Belfort - carillon of 54 bells, which is known to the whole of Belgium. Carillon - a musical instrument for making a number of bells to perform any song they managed manually or by clockwork. Today, as before, the bell Belfort alert genttsev about important events in the city life. Since 1999, UNESCO decided tower belongs to the world heritage.
Close to the Belfort joins characteristic of medieval Flemish architecture building Cloth series of 15 century.
The third in a series of famous towers of Ghent is on the Church of St. Nicholas - one of the oldest in the city. It was built in 13 century. The spire of the tower is decorated with a giant copper dragon, hovering over the city at a height of 96 meters. St. Nicholas is considered the patron saint of merchants of Ghent, his name was mentioned two earlier wooden church that had repeatedly burned. Wealthy citizens have collected money and built the stone church. For building was used by a bluish-gray stone, mined in the river Scheldt, hence the name - sheldsky Gothic style. It gives the building a few grim and heavy look. Of particular interest is the lamp tower, through which the Church enters into the special light. Unfortunately, the most valuable furniture of the church (paintings and statues) were looted and destroyed during sectarian strife. For the same reason, after a couple of centuries, the church at some time been transformed into ... stable. To this day the building is under restoration.
Opposite the church - an interesting house with cheerful dancing figures on the tympanum, so-called internal triangular or semicircular pediment field. I do not know why, but I looked at them, remember the song the bard Alexander Doulova on poems by Alexander Kushner:
... Ancient times notch.
Everyone dances and something happy.
Among them, I'll find the man
With his head turned back.
He lifts his feet high
And fast forward flies
But what if something recalls
And back in the past, looking.
Old Master, an engraver on metal,
My life in the drawing expand.
Will I whirl to pile
And dancing no worse than they are ...
Saint Michael: The Church and the bridge
Between Belfort and the St. Nicholas has a small area on which to see the bell, not the "king", as in the Moscow Kremlin, but also impressive size. This is the famous Roland Gent - strikes which have invited the people to defend their native city. When the tower was built, it was moved there. He proved to be too small, and from his new cast metal, also was named Roland. Once management Carillon, to which he belonged, began to use electric drive, the new Roland suffer the fate of the Tsar Bell - he cracked. He was removed and installed near Belfort. And for the carillon cast another bell.
Next I'll talk about the Church of St. Michael. We were not there, so everything here is written, gathered the crumbs from a variety of sources. The church was built, built for two centuries, and ... was not completed - for trivial reasons: lack of funds. Because of this feature of the building is a stub tower. The interior - a sample of Brabant Gothic, there are many choirs and side chapels. Her "brand" - a picture of Antonio Van Dyck, "The Crucifixion of Christ" (17 century).
In the heart of Ghent is one of the local characters - Bridge St. Michael. It is thrown across the channel Fox. On the bridge itself is cast in bronze of St. Michael in battle dress, stabbed with a sword kind of tailed beast. Interestingly, all the guides lead the group here is due to the fact that the bridge can be made beautiful photographs of two extremely interesting and embankments Graslyay Kornlyay, and the best point location - just near the bronze statue, which simply do not notice and the archangel Michael did not remove, because it remains that behind you. And here is the photo turned out because her husband went down and rented out as a militant namesake (actually, just that in common with them, and there, but with the holiness no-no), and the bridge named after himself.
About Ghent beer
As I have said, the weather favored us. It seems that used it and local residents, rejoice warm days. Небольшие группки молодых людей лежали или сидели прямо на каменных плитах набережной, многие босиком, свешивая ноги в воду, подставив лицо яркому солнышку. Все стулья в кафе и ресторанчиках, расположенных у самого канала, были заполнены посетителями: одни разговаривали, лениво поглощая мороженое, другие, также не торопясь, потягивали пиво. В Генте издавна варят особые сорта пива, известные далеко за пределами Бельгии. Здесь есть уникальный сорт, который пьют в странных колбах на деревянных подставках. Именно этими колбами пиво и славится. Это изобретение – вынужденная мера, прославившая трактирщика Пауля Квака, придумавшего способ обойти законы. Во времена, когда Фландрия находилась под протекторатом Франции, согласно Кодексу Наполеона кучерам и их пассажирам запрещалось заходить в трактир попить пивка. Пить на ходу грозит быть облитым липучим напитком. А заведение Квака находилось как раз по дороге следования карет и дилижансов. Свое фирменное крепкое темное пиво Квак стал продавать в особенном длинном стакане на подставке, как бы импровизированном мини-столике, который можно было прикрепить к карете с помощью специального держателя. Тогда эта новинка не получила распространения и была вскоре забыта. Однако много лет спустя, уже в 20 веке, информация об этом попала на глаза рекламщикам, работающим на одну бельгийскую семейную пивоварню. Пиво возродили к жизни, назвав его «пивом кучеров Квак». В некоторых гентских тавернах пиво подают в полуметровых колбах емкостью в литр. А дальше начинается самое веселое. Если посетитель заказали Квак, официант спросит его: «Светлое или темное?» Любитель пива начинает раздумывать, но это просто отвлекающий маневр для того, чтобы заморочить ему голову. Что бы он ни заказал, у него попросят снять ботинок и отдать его официанту. В это время бармен спускает с потолка специальную корзину, куда и поместят обувь посетителя. Отдадут его лишь после того, как колба будет осушена до дна. А Квак – пиво крепкое! Не знаю, почему, но слово Квак у меня ассоциируется с английским quick быстрый/быстро. По этой логике получается, что Паулю Кваку на роду было написано придумать такой ловкий способ поглощения ядреного пивка страждущими кучерами. Как не вспомнить известную байку о том, что французское название кафешек-перекусочных бистро было заимствовано у наших казаков, волею военных судеб оказавшихся в этих заморских краях. Им некогда было чинно рассиживать за красиво накрытыми столами – труба звала. Их призывно-повелительное: «Быстро, быстро!» так понравилось владельцам местных закусочных, что вся система быстрого питания получила это измененное на французский манер название. Кстати, спустя более, чем столетие, оно же вернулось к себе «домой» в лихие годы перестройки, и наши затрапезные пельменные и рюмочные стали гордо именоваться бистро.
Гильдейские угодья
Удовлетворив любопытство любителей пива, а также, походя, совершив небольшой экскурс в тайны филологии, мы со свежей головой (не мы же пили Квак!) проследуем за нашим неутомимым гидом. Он, лавируя между столиками, не хуже опытного официанта, ведет нас сначала вдоль по набережной Грасляй – здесь торговали овощами и травами, показывая дома на противоположном берегу канала, а затем проделывает то же с другой стороны, на Корнляй – местом торговли зерном.
Старые гильдейские дома (12-17 век), один интереснее другого, стена к стене выстроились по обе стороны канала. Дом свободных корабельщиков (в некоторых источниках - моряков) с барельефом парусника над входом – брабантская готика, Дом счетчиков зерна – позднее барокко, здание Хлебных складов – романский стиль.
А еще в Генте есть старинный «Мясной дом»: Цех мясников, или Большой дом мясников, расположенный на Грунтенмаркт. Сегодня здесь можно купить разные продукты и деликатесы из мяса. А в 15 веке в этом длинном здании хранили, перерабатывали мясные изделия и торговали ими. Рядом притулился маленький Требушиный домик, где бедняки бесплатно получали отходы от разделки туш.
Мы не были в квартале кожевников, старинном Патерсхоле, превратившемся позже в поселение ремесленников разных профессий. Сегодня здесь можно купить дорогие сувениры и изделия ручной работы местных мастеров.
Крепости, замки и ратуша
В Генте несколько старинных замков и дворцов, некоторые названия которых просто завораживают и вызывают в воображении сцены из исторических фильмов: Королевский Дворец Синт-Йорисхофф, замок Жерара-Дьявола, Хоогпорт – крепость с двумя огромными башнями. Однако, как говорил мудрый Козьма Прутков: «Нельзя объять необъятное». И, все же, один замок мы увидели, хотя лишь снаружи. Это Гравенстин – 3амок графов Фландрийских. На его угрожающе неприступные стены натыкаешься, пройдя чуть в сторону от центральных памятников. Немного дальше, слева от входа – стальная паутина диаметром в 4 метра. Замок-крепость построили для защиты от набегов викингов. Как и все старые постройки, она сначала была деревянной. Затем один за другим на этом месте возводили каменные форпосты. Прототип нынешнего построен в 12 веке Филиппом Алсасским. Сегодня графский замок прекрасно отреставрирован. В нем располагаются выставка старинного оружия, а также музей тюрем с устрашающей коллекцией пыточных инструментов. Неподалеку через ров находится площадь Веерлеплейн – гентское Лобное место. Здесь при большом скоплении народа проходили публичные казни.
Рядом с замком располагается улица с добротными старыми домами. Как рассказал нам гид, здесь жили дети владельцев Гравенстина.
Не могу не упомянуть еще об одном интересном гентском феномене. Сюда приезжают, как правило, завзятые туристы, много повидавшие и имеющие свое представление о том, что и как должно быть в любом старом городе. А представление это таково, что городская ратуша – самое внушительное здание, должна находиться обязательно на центральной площади в окружении знаменитых памятников архитектуры. Поэтому за гентскую ратушу ошибочно принимают красивое современное здание под старину – ресторан на площади Фрайдахмаркт, где стоит памятник Якобу Ван Артефельде. Также похоже на ратушу здание в псевдоготическом стиле с часами ближе к набережной Леи – почта города, построенная в начале прошлого века. Настоящая же городская ратуша строилась с перерывами для сбора денег, поэтому здесь, как всегда, присутствует смешение стилей разных веков – от готики до позднего фламандского Ренессанса, и от барокко до псевдоампира. Она не выходит фасадом на большую площадь, от этого ее трудно найти, и чтобы увидеть ее во всем великолепии, надо обойти ее с переулков, что делают далеко не все.
30 минут на всё про всё
Помните, я рассказывала про колокол Роланд, похожий на московский Царь-колокол? В Генте есть и аналог Царя-пушки: Дулле Грет в переводе Безумная Грета. Оказывается, так называют здесь людей, которым все равно, живы они или нет, война сейчас или мир. Это прозвище чудо-пушка получила за силу звука и разрушительный эффект, которые могло вызвать выпущенное из ее жерла ядро весом в 350 кг, способное разрушить любую крепостную стену. Длина Дулле Грит 5 метров, калибр – до 65 см, а вес 18 тонн. В Гент пушку привезли в 1578 году.
Время, отведенное нам на осмотр достопримечательностей Гента, истекло, а мы не увидели и десятой доли всего того, о чем я читала в справочниках и путеводителях. Нам дали полчаса на самостоятельную пробежку по городу, за время которой мы должны были перекусить, отдохнуть и отправляться к следующему, главному пункту нашей поездки – посещению выставки садового дизайна – Гентским Флоралиям. Кстати, город по праву носит звание цветочного. Везде: на балконах, на фасадах зданий, на столиках кафе и ресторанов были цветы. Многочисленные высокие клумбы из азалий, фирменных гентских цветов, похожие одновременно на золотые украшения – ступы буддистских храмов, а также на свадебные торты, стоят на каждом свободном клочке городских площадей и улиц.
Не позволяя себе ни минуты из отведенного на продолжение осмотра города времени, мы, экономя на нормальном принятии пищи, быстро запихивали в рот приготовленные дома бутерброды, и запивали водой из «горлá» – так хотелось еще хоть одним глазком взглянуть на достопримечательности удивительного Гента. Пробегая по Грасляй с Корнляй, мы с некоторой завистью посматривали на уютно расположившихся за столиками горожан, ожидающих заказа или уже поглощавших блюда из знаменитых вяленых окороков. Некоторые, видимо, не такие голодные, «довольствовались» закуской: фирменным местным сыром с тмином, к которому подают ликёр – здесь не говорят, что его пьют, так как его … едят ложкой – настолько он густой, или уже смаковали десерт – известный на весь мир бельгийский шоколад.
Впереди показался наш автобус. Заходя в него, я увидела в доме напротив девушку, возможно, студентку, сидящую на подоконнике открытого настежь окна на первом этаже. В руках у нее была книга, похоже, скучный учебник, потому что, читая, она одновременно слушала через наушники музыку. Ее стройные босые ноги, свешиваясь вниз, отстукивали ритм по наружной стене дома. Вот что делает с людьми хорошая погода!
Здесь почти как в Москве
Да, совсем забыла. В течение этого длинного повествования я часто упоминала аналогии некоторых гентских достопримечательностей со своим родным городом – Москвой. Представьте себе мое удивление, когда я узнала, что один из пригородов Гента называется – правильно подумали – Москва. Это название дали ему квартировавшие здесь русские офицеры во время военной зарубежной кампании русской армии в 1813 году. Туда можно добраться на городском трамвае. «Гент! За это я люблю тебя еще больше!» – эта несколько переделанная мной под текущую ситуацию патетическая фраза из чудесного старого фильма «Подкидыш» как нельзя кстати выражала нахлынувшие на меня чувства.
А еще я узнала, что в июле каждого года в Генте проходит праздник города, к счастью, не имеющий ничего общего с заорганизованным московским действом, где нет места искреннему народному веселью. Это настоящий средневековый праздник, когда длинные юбки, сюртуки, чепцы и кружева смотрятся гораздо естественнее, чем спускающиеся ниже некуда джинсы, бесформенные футболки и бейсболки, а затейливые переливы старинных мелодий, извлекаемые из не менее старых инструментов, а также ржание лошадей кажутся более естественным сопровождением, чем автомобильные гудки.
Эти 4 пользователя(ей) сказали Спасибо balk за это полезное сообщение: